sunnuntai 12. huhtikuuta 2015

1,5 -vuotias

Niin se aika vaan on hurahtanut, että minun vauva on kasvanut jo puolitoistavuotiaaksi taaperoksi! Toisaalta, "vauva" on saamassa muutaman viikon sisään pikkuveljen, joten pakko kai se on ollut hänenkin jossain välissä kasvaa. Silti, pikku-N tuntuu vielä niin vauvalta <3


N kävelee, juoksee, hyppii ja kiipeilee jo ihan älyttömän ketterästi ja taitavasti. Mikään ei ole tältä pikku-apinalta turvassa! Hän on jo huomannut, että esimerkiksi keittiön työtasoille ei yllä, ellei hae tuolia avuksi. Ja tottakai se sitten haetaan kans! Äiti on täällä välillä helisemässä, kun kahvipurkki tyhjennetään pöydälle ja lattialle ja kahvipannua pyöritellään vähän liian holtittomasti kädestä toiseen. Toinen uudehko mukavuus N:llä on karkaaminen. Jos ulko-ovi ei ole lukossa ja N päättää haluta ulos, hän myös menee. Ei riitä sormet eikä varpaat laskemaan kertoja, kun sukkasilleen lumessa tarpovaa taaperoa on kiikutettu etupihalta takaisin sisään. Onneksi ei sen kauempaa! N on vauhdikas, iloinen viikari, jonka perässä pysymiseen tarvitsee oikeasti jo tehdä töitä!

N leikkii jo paljon isoveljensä kanssa. Erityisesti erilaiset hippa-, piilo- ja kutitusleikit sujuvat yhdessä mainiosti. Pojat myös tykkäävät rakennella duploilla, siihen asti, että pienempi hajottaa isomman leikit. N tykkää palapeleistä ja onkin jo taitava nuppipalapelien kokoaja. Kuvakirjat ovat tällä hetkellä ehdoton hitti ja jonkun tulisikin jaksaa jatkuvasti olla nimeämässä esineitä ja asioita kuvista pienelle uteliaalle kyselijälle. Parasta kaikesta on kuitenkin ulkoilu! Voi sitä kiukun määrää, kun on aika tulla takaisin sisään. Kiikkuminen, hiekkalaatikko ja liukumäki ovat kaikki aivan mahtavia. Samoten erilaiset "lälly"leikit ja kuralla sotkeminen.


N ei puhu edelleenkään. Juurikaan ei ole edes omaa kieltä, vaan lähinnä "Ö" ja "Ö-öö" äänteitä. Välillä liiankin hyvin saa kuitenkin tahtonsa perille noinkin. N kyllä ymmärtää puhetta tosi hyvin ja osaa viedä roskan roskiin tai hakea vaipan laatikosta ym. Ei vaan puhu. Ainoa "sana", joka tällä hetkellä tulee on "mamma" tarkoittaen maitoa ja mitä tahansa muutakin juotavaa. N osaa kuitenkin (halutessaan) nyökätä ja puistaa päätään vastaukseksi kysymyksiin.


N syö edelleen melko hyvin ja nousee samantien seisomaan syöttötuolissaan syömisen lopettamisen merkiksi. Hän on ihanan kaikkiruokainen eikä turhia nirsoile! N nukkuu yhdet päiväunet n.1,5-3 tuntia, joskus tosi väsyneenä kahdet 1-2 tunnin unet. N menee iltaisin omaan sänkyyn, omaan huoneeseen nukkumaan, mutta vaatii toki äitin tai isin nukuttamaan.


 1,5-vuotias mitat N:llä oli n.83cm ja 11,2kg


N:llä on jo tosissaan esiuhman oireita. Vai liekkö jo oikeaa uhmaa, yhtä paha ainakin! N ei suostu mihinkään, mitä ei halua ja antaa sen myös kuulua! Nykyisin saatetaan karjua ostoskärryissä tai rattaissakin, jos ei saa tahtoa periksi. Osaa kyllä ilmaista erittäin selvästi mitä haluaa ja mitä ei, eikä pää käänny ei sitten millään! N on useimmiten todella aurinkoinen ja iloinen päivänpaiste, mutta kun ei ole, niin ei kanssa ole! Edelleen N on pikku-hurmuri ja megasuloinen veijari!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti